menu icon close menu icon

Miljöpolicy

Vi värnar om att våra producenter har kontroll över hela produktionskedjan samt följer EU:s direktiv och regler. Detta innebär att inga komponenter köps in från icke-europeiska länder samt att man aktivt arbetar i preventivt syfte mot utsläpp. Våra möbler produceras i Italien och Spanien under strikta europeiska regler. Vi har sedan starten haft som värdegrund att erbjuda möbler, producerade med minsta möjliga miljöpåverkan.

VI GÖR DETTA GENOM ATT:

  • Kontinuerligt följa upp våra miljöaktiviteter för att skapa ständiga förbättringar.
  • Följa gällande lagstiftning.
  • Följa andra relevanta krav som ställs på verksamheten.
  • Hålla hög kunskap och miljömedvetenhet i organisationen.
  • Ställa höga krav på våra underleverantörer och driva ett eget aktivt miljöarbete.
  • Våra transporter körs med fordon som har ett CO2 som reducerar utsläppen upp till 70%

 

MILJÖCERTIFIKAT
Tillverkarna har erhållit följande ISO-certifieringar: Kvalitetssäkrat ISO 9001 samt ISO 14001 för kompetent utfört miljöarbete. Dessutom har de FSC® Certificate samt Chain of Custody FCS-STD_4C-004 och Company Evaluation of Controlled Wood. Flera av företagen är dessutom medlemmari organisationen Global Witness, vilka arbetar för att handeln med naturtillgångar som t.ex. skog, skall ha en human ideologi. Våra Italienska producenter är medlemmar i organisationen Catas, vilka arbetar för miljö och hållbarhet.

 

MASSIVT TRÄ
Odlas och avverkas i Europa. Se certifikaten ovan. Vi arbetar inte med tropiska träslag.

 

LAMINAT
Högtryckslaminatet består till 90% av kraftpapper, producerad av oblekt pappersmassa som består av sågspån, bark och toppar vilket annars skulle brännas. I viss utsträckning ingår även returpapper. Överst läggs ett dekortryckt mönsterpapper impregnerat med melamin. Mönsterpapperet trycks med vattenbaserade färger, fria från tungmetaller. Avfall kan deponeras eller brännas i godkänd industriell förbränningsugn.

 

METALL
Stolsben och bordsunderreden är producerade i stål som antingen poleras eller förkromas. Alla våra bordsstativ samt metallben till stolar är helt återvinningsbara. Metallens absolut största miljöfördel mot övriga material är att den är oändligt återvinningsbar utan någon som helst prestandaförlust. Stålet innehåller minst 13 % krom. Stål som innehåller mellan 13-18 % krom samt inget nickel, kallas även kromstål. Stålet legeras med grundämnet krom vilket gör att stålet inte rostar. Krom är även den ytbehandling som är absolut starkast, under många år var krom bannlyst ur miljöperspektiv men idag är tillverkningsprocessen hårt reglerad inom hela Europa.

 

BETS & LACKER
Trä kan behandlas med bets som klarlackas, eller med pigmenterad lack. Lackfärger som används,
är vattenbaserade och innehåller inga tungmetaller eller ftalater.

 

POLYPROPYLEN
Är en stark och flexibel återvinningsbar plast. Miljörisk: Inga i dag kända. Svenska naturskyddsföreningen godkänner Polypropylen.

 

STOPPNING
All möbelstoppning består av ett och samma material: polyeter. Detta görs av oljor och är inte klassat som miljöfarligt material. Flamskyddad stoppning är inte klassad som miljövänlig och därför använder vi inte det i första hand. Dessa krav kan komma från kund eller arkitekt.

 

STENSKIVOR
Vi arbetar med de flesta typer utav stenskivor men har som standard valt ut Italiensk Carraramarmor
i alla dess former vilken bryts i enlighet med de Europeiska reglerna.

 

TRANSPORTER
Våra transportörer är ISO-Certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Sedan 1 september 2014 är fordonflottan vi använder 100% Euro 6 och fordonen har ett CO2 som reducerar utsläppen med mer än 70%. Detta är ett led i vår miljöpolicy att tillhandahålla det bästa tekniken för våra kunder som sätter miljö långt fram i agendan.

 

CIRKULÄR EKONOMI
Vad händer med våra daterade provmöbler? Dagens hetaste ämne är cirkulär ekonomi och även här försöker vi att ligga i framkant. Vi har därför valt att samarbeta med Myrorna samt andra välgörenhetsorganisationer, där vi skänker våra provmöbler till människor i behov, samt till Myrornas butiker som i sin tur kan sälja dem vidare via deras nystartade inredningstjänst.

Kontakta oss

Vi hjälper dig med produktinformation, leverans och priser.

close icon